Cirka 14 kilometer norr om Oskarshamns stadskärna ligger den lilla orten Figgeholm. En ort som inte är speciellt stor men som har ett bageri som är väl känt och som ofta lyfts upp av turistbyrån i Oskarshamn. Orsaken är att de valt att inte bara baka och sälja sina produkter utan även ge något mer till besökarna.

bageri i OskarshamnGesällbageriet drivs av Mia Söderholm samt Mattias Hildung och historien bakom bageriet är något annorlunda. Det var nämligen inte från början något stort intresse från de bägge som gjorde att de ville satsa på detta hantverksyrke. De var och tittade på gården (där bageriet ligger) och såg en gammal bakugn i ett av de uthus som fanns på gården. Intresset för ugnen väckte deras nyfikenhet och när det sedan kom fram fakta kring gården och att det hade funnits ett bageri på platsen under 40-talet väcktes tanken hos de bägge att lyfta upp denna verksamhet igen.

Det som gör bageriet speciellt är att bagarna valt att just lyfta upp de äldre metoderna att baka bröd. Det gräddas i en klassisk stenugn och det är framförallt surdeg som används vid bakningen. Visserligen finns det fler bagerier som har denna inriktning och det är få som skulle åka 14 km från Oskarshamn bara för att köpa stenugnsbakat gott bröd. Men det är desto fler som vill testa på att baka tillsammans som en gemensam och trevlig aktivitet. Det är nämligen en av bageriets inriktningar.

Här anordnas bakning för förbokade grupper i alla möjliga (och mjöliga) former. Vissa åker hit för att lära sig att baka på gammaldags vis. Då lägger bagarna främst fokus på kunskap och vad man bör tänka på vid bakningen. Är det istället en grupp som främst vill umgås och ha roligt är det detta som man fokuserar på. Baka, ha roligt, få kunskap om bageriyrken och inte minst – ta hem det som bakas.